Beschrijving van wat te dragen bij het paddleboarden in het Verenigd Koninkrijk

Zwemkleding – Wanneer je begint met paddleboarden, is dit de scène die je je voorstelt. Een verzengende dag, blauwe luchten en je lichaam gekust door de zon terwijl je paddleboard in enkel een zwemshort, badpak of bikini. Dit is allemaal mogelijk als het weer en de zee warm genoeg is. Als je van plan bent om alleen je zwemkleding te dragen, zorg er dan voor dat je een goede zonnebescherming hebt.

Mocht je nog op zoek zijn naar SUP board? Bekijk dan alle mogelijkheden en verschillende merken. Misschien wil je een Aquaboard kopen of juist kiezen voor een heel ander merk. Denk daarnaast natuurlijk ook aan de kleding.

Zonnebril

Als je gaat paddleboarden op een zonnige dag, vergeet dan je zonnebril niet. De zon die op de zee reflecteert kan erg fel zijn en nogal oncomfortabel als je geen zonnebril op hebt. 

Ik heb veel zonnebrillen naar de bodem van de oceaan zien zinken, dus het is een goed idee om een bandje te kopen.

Waterdicht zonnebrandcrème

U gaat op de oceaan voor een paar uur waar er geen schaduw van de zon. Zorg ervoor dat u een beetje zonnecrème op voordat je hoofd op het water om je huid te beschermen. Een goede emmer hoed of pet wordt ook aanbevolen om te houden dat UV van je gezicht.

Wetsuit

Een wetsuit is gemaakt van een synthetisch rubber genaamd neopreen, dat is ontworpen om je lichaam warm te houden als het water te koud aanvoelt om in te zijn met alleen zwemkleding. Het wetsuit houdt een dun laagje water tussen het neopreen en uw lichaam, daarom wordt het een WETsuit genoemd.

Wetsuits zijn er in alle soorten en maten, van korte zomerkleding tot winterpakken die bijna je hele lichaam bedekken. Hoe kouder de water- en luchttemperatuur, hoe dikker je wetsuit moet zijn voor paddleboarden. Er zijn bijvoorbeeld ook korte wetsuits voor tijdens de zomermaanden, maar wat is een shorty wetsuit?

Droogpak

Als het weer en het water extreem koud zijn, is de volgende optie na een natpak een droogpak. Drysuits houden, zoals de naam al doet vermoeden, je hele lichaam droog. De nadelen van een droogpak zijn dat ze breekbaar zijn en gemakkelijk kunnen scheuren, dat de mobiliteit beperkt is en dat ze vrij duur zijn.

Rash vest

Een rash vest is een dun kledingstuk dat onder een wetsuit kan worden gedragen om te voorkomen dat het hard tegen uw huid schuurt. Het is gemaakt van Lyrca (spandex en nylon of polyester). Rash vesten bieden geen warmte onder het wetsuit, tenzij ze worden omschreven als een ‘Thermal Rash Vest’, dat dikker zal zijn en mogelijk gemaakt van neopreen.

Naast het helpen verlichten van eventuele uitslag onder een wetsuit, kunnen rash vesten worden gedragen als een toplaag om te helpen bij de bescherming tegen de zon. Sommige rash vesten zijn UPF 50 +, dus zal blokkeren de zon en niet uit te wassen als zonnebrandcrème de neiging om tijdens het paddleboarden.

Wetsuit laarzen

Laarzen, booties, rifschoenen zijn allemaal variaties van schoeisel die perfect zijn voor het paddleboarden. Als het water koud is heb je dikke neopreen wetsuit boots nodig om je voeten warm te houden. In de zomermaanden kunnen lichtere, dunne rifschoenen gedragen worden om je voeten grip te geven op het paddleboard als je het glad vindt.

Wetsuit handschoenen

Alleen voor als het erg koud is, wetsuit handschoenen bieden je handen een broodnodige extra laag van bescherming. Je hebt maar één koude sessie nodig waarbij je handen gevoelloos worden voordat je een goed paar handschoenen aanschaft.

Wetsuit handschoenen kunnen nogal oncomfortabel aanvoelen terwijl je de peddel vasthoudt, dus we raden je aan relatief dunne handschoenen te kopen en ervoor te zorgen dat ze goede grip bieden.

Wetsuit capuchon

Als je wetsuit handschoenen draagt, is het koud genoeg dat je waarschijnlijk een wetsuit capuchon wilt dragen, vooral als je paddleboard surft en van plan bent om in te vallen.

Drijfhulpmiddel

Het wordt beginners en iedereen die geen zelfverzekerde zwemmer is aangeraden om een drijfhulpmiddel te dragen tijdens het paddleboarden. Het is echter niet noodzakelijk en je hoeft het niet te dragen.

De reden waarom drijfhulpmiddelen niet zo gebruikelijk zijn bij het paddleboarden is omdat je aan een enorme drijver (het board) vastzit via een riem die aan een van je benen is bevestigd.

Leash

De leash is een van de belangrijkste items om te dragen bij het paddleboarden. Zoals hierboven gesuggereerd, als u een leash draagt zult u altijd aan uw board vastzitten, wat de veiligste plaats is om te zijn. Leashes zijn ofwel opgerold, voor vlak water, of recht voor surf paddleboarden.

Waterdichte tas

Als je van plan bent om een lange paddleboard tocht of tour te maken, of een nieuwe plek aan het verkennen bent, moet je altijd een waterdichte tas meenemen om je telefoon in te doen. Samen met de telefoon is het altijd een goed idee om een klein flesje water, wat energiesnacks en een reserve thermische laag mee te nemen.

Deze items hierboven zijn de kernelementen van wat je zou moeten dragen paddleboarden en het is duidelijk dat je niet alles tegelijk zult dragen. Wat je eigenlijk draagt elke keer dat je paddleboard verandert het hele jaar door, dus we hebben de meest waarschijnlijke items die je zult dragen, afhankelijk van het seizoen, doorgenomen.

Wat te dragen bij het paddleboarden in de winter

  •       Zeetemperatuur – 8 graden
  •       Luchttemperatuur – 5 – 8 graden

De winter kan zo’n verscheidenheid aan omstandigheden bieden, het is verreweg de meest extreme tijd van het jaar om te peddelen. Met enorme winter swells tot glasachtige vlakke en zeer koude bluesky dagen kan het ook de moeilijkste tijd van het jaar zijn om te peddelen. Deze zware omstandigheden vergen wat denkwerk en voorbereiding om er zeker van te zijn dat je te allen tijde veilig en warm bent.

De temperatuur van de zee is rond de 8 graden in het Verenigd Koninkrijk.